Welkom

Welkom bij het Belgisch-Marokkaans Forum!

Belgisch-Marokkaans Forum

Registreer je links bovenaan om deel te kunnen nemen!


Recente berichten

Pagina's: 1 [2] 3 4
11
Actualiteit in België / Antwerpse agenten aangevallen door groep jongeren
« Laatste bericht door Administrator Gepost op zaterdag 02 sep 2017, 12:23 »
Twee agenten van de Antwerpse politie zijn vrijdagavond lichtgewond geraakt na een incident op de Turnhoutsebaan. De agenten trokken hun wapen nadat ze bijna van de weg werden gemaaid door een vrouwelijke autobestuurster, waarop de agenten belaagd werden door enkele jongeren.


Twee agenten per fiets zagen vrijdagavond omstreeks 19 uur een wagen op de Turnhoutsebaan in Borgerhout rijden die gevaarlijk rijgedrag vertoonde. De inspecteurs wilden de wagen doen stoppen, maar de bestuurster van de wagen dacht daar anders over en probeerde op de agenten in te rijden. De agenten konden echter wegspringen en trokken hun wapen terwijl de wagen een zijstraat inreed en daarbij straatinfrastructuur beschadigde.

Meteen daarop werden de agenten belaagd door enkele jongeren, zo vertelt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. De twee agenten trommelden meteen bijstand op. Een groep jongeren was echter niet onder de indruk en er werden klappen uitgedeeld. Een fiets van een van de agenten liep ook schade op. Toen de extra agenten ter plaatse kwamen, waren de belagers echter al gevlucht.

De vrouwelijke bestuurster en twee bijzitters van de wagen werden wel voor verhoor meegenomen naar het politiekantoor.

Over de identiteit van de belagers kon politiewoordvoerder Wouter Bruyns nog niets kwijt. ‘We tillen heel zwaar aan het incident. Geweld tegen de politie kan niet’, aldus Bruyns.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20170902_03049280
12
De Wever: ‘Onbegrijpelijk hoe agressieve jongeren Antwerpse reputatie blijven besmeuren’

Bart De Wever (N-VA) is niet te spreken over de aanval op politieagenten, vrijdag bij de Turnhoutsebaan. De Antwerpse burgemeester noemt het gedrag laag en hoopt op een signaal van de buurt. ‘Dat de schuldigen aangeduid worden.’


Vrijdagavond werden twee agenten van de Antwerpse lokale politie in Borgerhout aangevallen toen ze de bestuurster van een auto wilden controleren, die eerder vanwege haar rijgedrag was gespot door militairen. Enkele tientallen jongeren omsingelden de agenten, die volgens de politie een aantal rake klappen en trappen kregen. Toegesnelde ploegen deden de menigte uiteenstuiven.

‘Ik vind dat eigenlijk onbegrijpelijk, hoe zo’n groep van tergende en zelfs agressieve jongeren telkens weer de reputatie van onze stad besmeuren’, reageert Antwerps burgemeester Bart De Wever. ‘Politiemensen aanvallen terwijl ze een interventie uitvoeren op een door militairen gesignaleerd voertuig en dus over onze veiligheid aan het waken zijn, dat is ronduit van het laagste gedrag.’

‘Ik hoop echt dat er een helder signaal vanuit de buurt komt’, vervolgt de burgemeester, ‘om niet alleen die daden te veroordelen, maar de schuldigen ook aan te duiden en het respect voor de politie voorop te stellen.’

Ook de politie tilt zwaar aan de feiten. De betrokken jongeren worden opgespoord.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20170902_03049378
13
Actualiteit in België / Vlaamse overheid haalt vacature met hoofddoek van Twitter
« Laatste bericht door Administrator Gepost op dinsdag 29 aug 2017, 18:24 »
Vlaamse overheid haalt vacature met hoofddoek van Twitter: 'Schept fout verwachtingspatroon'

Op de officiële Twitter-account van de Vlaamse overheid kwamen veel negatieve en zelfs racistische reacties op een vacature waarbij een foto van een vrouw met hoofddoek werd gebruikt. Daarop werd de tweet verwijderd, wat dan weer vragen opriep bij andere Twitter-gebruikers: 'Racisme pak je niet aan door een inclusieve tweet te verwijderen.'

De Twitter-account van de Vlaamse overheid plaatste gisteravond een vacature voor beleidsmedewerkers en juristen online, met daarbij een foto van een vrouw met een hoofddoek aan een bureau. Daar kwamen vandaag heel wat - soms erg negatieve en zelfs racistische - reacties op van mensen die zich afvroegen of de neutraliteit daarmee niet met de voeten werd getreden.

Daarop werd de tweet door de Vlaamse overheid verwijderd zonder enige uitleg, waarop andere Twitter-gebruikers zich afvroegen of de overheid een 'inclusieve' tweet verwijderde omwille van de negatieve reacties.

'De vele reacties hebben inderdaad onze aandacht gevestigd op de tweet', geeft Toon De Bock, woordvoerder van minister van Openbaar Bestuur Liesbeth Homans (N-VA), toe. De Bock ontkent echter dat de reacties de reden zijn van de verwijdering. 'Het is belangrijk dat het neutraliteitsbeginsel gerespecteerd wordt, de dienstverlening moet neutraal zijn.'

Homans: 'Racistische reacties zijn me ontgaan'

Op de gebruikte foto is Amina te zien, een vrouw die ook effectief - met hoofddoek - bij de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB werkt. Ze werkte zelfs mee aan een campagne voor meer diversiteit bij de Vlaamse overheid.

Of juristen en beleidsmedewerkers bij de Vlaamse overheid dan geen hoofddoek mogen dragen, wilde De Bock niet gezegd hebben. 'Het gaat erom dat door die foto een fout verwachtingspatroon wordt gecreëerd en dat iedereen in eender welke functie religieuze symbolen kan dragen.'

Ook minister Homans zelf verklaarde ondertussen dat de tweet verwijderd werd 'omdat de Vlaamse Overheid neutraal moet zijn'. Dat de vacature racistische reacties uitlokte, is de minister naar eigen zeggen ontgaan.


Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20170829_03040982
14
Actualiteit in België / Zelfs radicalisering bij kleuters
« Laatste bericht door Administrator Gepost op maandag 21 aug 2017, 11:38 »
In een school in Ronse slaan de leraren alarm omdat enkele kleuters beïnvloed zijn door extremistische gedachten. ‘Dit toont hoe men thuis naar de medemens kijkt.’

In een school in Ronse slaan de leraren alarm omdat zelfs kleuters er al onder invloed lijken te staan van een extremistische stroming binnen de islam. Dat staat in een intern verslag van het voorbije schooljaar, dat Het Laatste Nieuws kon inkijken.

Het intern verslag van de kleuterschool in Ronse beschrijft problematisch gedrag van kinderen. Het gaat bijvoorbeeld om het citeren van Arabische verzen uit de Koran tijdens de speeltijd, op vrijdag niet naar school komen om godsdienstige redenen of het weigeren om een hand te geven. Maar in het verslag gaat het ook over ‘moordbedreigingen door een kind uitgesproken aan ongelovigen’ en ‘andere kinderen ‘varkens’ noemen en met de vinger aan de keel bewegingen maken’. De leerkrachten kaartten het gedrag van de kleuters al aan bij de ouders, maar ‘die steunen hun kind en lachen ermee’.

Na-apen

Karin Heremans is directrice van het atheneum van Antwerpen en verantwoordelijke van de werkgroep ‘Deradicalisering onderwijs’ van de Europese Commissie. In HLN vertelt ze dat ook zij de jonge leeftijd van de kinderen opmerkelijk vindt. ‘Anderzijds, kleuters zijn spontaan en spelen alleen maar na wat ze ergens anders horen en zien. In de lagere school hebben we dat soort dingen nog niet meegemaakt.’

Voor Vlaams Parlementslid Matthias Diependaele (N-VA), die in de Commissie voor de bestrijding van gewelddadige radicalisering zetelt, ‘toont dit hoe men thuis naar de medemens kijkt, want kleutertjes bedenken zulke extreme uitspraken en handelingen niet zelf.’

Scholen werken hard aan de strijd tegen radicalisering. Het ‘Netwerk Islamexperts’ opende sinds de start van het project in 2016 al 481 dossiers voor scholen die met vragen en problemen zaten. Maar het is de eerste keer dat er bij kinderen op zo’n jonge leeftijd al tekenen opduiken van beginnende radicalisering.


Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20170821_03027322
15
Actualiteit in Marokko / Belg die hotelanimator sloeg mag Marokko verlaten: zaak geklasseerd
« Laatste bericht door Administrator Gepost op vrijdag 18 aug 2017, 11:30 »
Het Marokkaanse gerecht heeft de zaak geklasseerd tegen de familie uit Binche die een hotelanimator zou hebben geslagen. De vader en zijn twee zonen van zestien en twintig hebben hun paspoort terug en kunnen morgen naar België terugkeren. Dat meldt RTL-TVI en wordt bevestigd door Buitenlandse Zaken.

Volgens Sudpresse zou de familie op de laatste avond van haar vakantie in Agadir gezien hebben hoe een animatrice van het hotel geslagen werd door een animator. De Belg zou vervolgens de animator daarover aangesproken hebben. Er brak een schermutseling uit, maar de familie verklaarde toen al vertrokken te zijn geweest.

Een dag later werd de man uit Binche ervan beschuldigd de animator geduwd te hebben. De zoon van de Belg zou een stoel en tafel naar de animator geworpen hebben.

De vrouw van de Belg keerde intussen terug uit Agadir, met haar dochter en de partner van haar zoon, maar de overige familieleden moesten in Marokko blijven omdat hun paspoorten in beslag waren genomen.

De familie heeft nu een akkoord kunnen sluiten met het slachtoffer. Iedereen kan morgen terugkeren.

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/3234147/2017/08/16/Belg-die-hotelanimator-sloeg-mag-Marokko-verlaten-zaak-geklasseerd.dhtml
16
Actualiteit in Marokko / Morocco: time for self assessment in the Palace
« Laatste bericht door Administrator Gepost op donderdag 17 aug 2017, 13:25 »
Amid the tense political environment in Morocco, now is the time for the Palace to assume its responsibility towards the people.


Morocco is like a large boat with small holes. If the captain and the crew do not plug the holes in time and firmly,
they will get bigger and the vessel will sink. 

As the social mood in the northern region of the Rif remains tense and the political environment in the rest of the Kingdom stays edgy, now is the time for the Palace to take stock of the state of the nation and assume its responsibility for drafting a plan to meet people’s basic social and political demands.

Hence, for those “officials” who want to protect the Monarchy, there is no way around presenting to the King the extent of the crisis and charting new radical solutions to tackle the ever growing social discontent engulfing the nation.

Since the beginning of the Rif’s protests, Morocco has entered a new political era where all national institutions are targets of criticism. The ruling “elite” can no longer cover up a system riddled with mediocracy, incompetence and impunity without facing a popular backlash.

These new realities coupled with an absence of a credible and popular political leadership have put the Palace in the eye of the storm. After years of discrediting opposition organizations, The Makhzen (a group of elite institutions that govern Morocco) stands alone faced with the task of forging a response to a complicated and potentially volatile socio-economic crisis.

For many Moroccans applauding King Mohammed VI’s last Throne Day speech was a nationalistic duty, particularly in the aftermath of the tensions in the Rif. They want to show support and love for a leader who remains popular and a symbol of unity. However, can these same Moroccans afford to continue discounting the Palace’s role in creating a political and social atmosphere where countless citizens feel abandoned and ignored by a “fake” political leadership that seeks Royal approval over popular accountability?

Many Moroccans do not doubt their King’s sincerity. They believe his stated calls to hold the politicians, bureaucrats, technocrats, judges and security officials accountable. The dilemma arises when the public understands the Royal directives to clean house but does not see any results.

The average Moroccan is losing trust and faith in a system that turns a blind eye to widespread and blatant corruption and illegal self-enrichment of bureaucrats and local elected officials. The Moroccan government has yet to show that in fact an anti-corruption purging ever happened. In fact, with few exceptions, the same public faces and names who put the nation in this predicament remain in high positions running the same schemes.

It is hard to blame the public for feeling disheartened when some of the personalities whom the King criticized in his speech were either appointed or “placed” by people close to the Palace. The problem resides in a system that puts loyalty before aptitude.

Actually, The King has called in the past for a similar review of the performance of public officials. However, these investigations rarely led to a persecution or imprisonment unless the target has fallen out of favor with someone close to the Palace. This lack of accountability is hurting the standing of the Royal institution and driving a wedge between the public and the King.

Several of the high-ranking officials who make name recommendations to the King for key positions chose fiends, loyalists and family over qualifications. Because of this flaw process, various personalities holding key functions are incompetent and unfitting for the jobs they hold. Hence, it will be hard to go after such protected “elite” despite King Mohammed’s best efforts.

Attracting and keeping competent and conscientious talent remain elusive in many quarters of the Moroccan government and the public sector where cronyism and nepotism is prevailing. It remains difficult for the honest public servants to remain employed as they either join “the rest” or leave for the private sector or overseas. For the ones who would denounce irregularities, staying away from public service is the answer.

In the name of protecting the Monarchy, elements close to the Palace have gutted the country of opposition leaders, independent political parties, nonpartisan non-government organizations, autonomous social organisms and a true independent press.

It has been visibly evident from the recent failure to address the riots in the Rif and the increase in social and political opposition that the King is not being served by some of the people close to him. This current group of governing officials has set up a nepotistic hierarchy that has been serving them well but has hurt the Royal institution.

Source: https://www.opendemocracy.net/north-africa-west-asia/hassan-masiky/morocco-time-for-self-assessment-in-palace
17
Actualiteit in België / Huis huren? Eerst 500 euro betalen
« Laatste bericht door Administrator Gepost op donderdag 17 aug 2017, 09:03 »
Eerst een voorschot van 500 euro betalen, dan pas wil de makelaar een huurder in contact brengen met de verhuurder. Een nieuwigheid waarvoor de huurdersbond waarschuwt.


Wie via een vastgoedkantoor een huis of appartement wil huren, moet vooraf meestal een inkomensbewijs van de laatste drie maanden en identiteitspapieren voorleggen. Pas als die voldoen, stelt de makelaar het bod van de potentiële huurder aan de verhuurder voor.

Maar volgens het Vlaams Huurdersplatform vragen makelaars almaar vaker ook  nog eens een voorschot te betalen, soms zelfs cash. Het gevraagde bedrag kan oplopen van 200 tot 500 euro.
‘Met andere woorden: wie dat geld niet kan of wil storten, maakt helemaal geen kans om het beoogde pand te bekomen’, zegt Joy Verstichele, coördinator van het Vlaams Huurdersplatform. ‘De makelaar geeft je naam gewoon niet  door aan de verhuurder, zeker niet als andere gegadigden dat bedrag wél betalen.’

Volgens Verstichele maakt dat het zoeken naar een geschikt huurpand moeilijker, te beginnen voor de lagere loonklassen. ‘Het voorschot blijft onbeschikbaar zolang de verhuurder nadenkt over zijn keuze. De potentiële huurder kan alleen maar wachten. Wie krap bij kas zit, kan ondertussen nergens anders kijken, toch niet als dit een courante praktijk wordt. Dat belemmert dus iemands mobiliteit, zeker als die  dringend naar een nieuwe woonst zoekt.’

Shoppers

Wie het pand mag betrekken, krijgt het geld nadien wel teruggestort, of het dient als huur voor de eerste maand.
Wie daarentegen een positief antwoord krijgt van de verhuurder maar ondertussen elders onderdak vond,  kan in principe zijn voorschot kwijtraken, waarschuwt Verstichele.

De sector bevestigt de tendens en zegt dat het om ‘een rechtsgeldige overeenkomst’ gaat, aldus Kristophe Thijs, woordvoerder van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen. ‘Dit beschermt verhuurders tegen shoppers.’
Volgens het huurdersplatform, dat spreekt over een ‘extra drempel’, breidt het fenomeen zich vooral uit in West-Vlaanderen en het Waasland.


Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20170816_03020571
18
Een filmpje waarin te zien is hoe een vrouw die alleen over straat loopt, gekleed in T-shirt en jeans, wordt opgejaagd door een grote groep jonge mannen, heeft voor ophef gezorgd in Marokko.Het incident speelde zich af in Tanger, vermoedelijk begin deze maand. In de lokale media waren mensenrechtenactivisten snel om het incident te veroordelen. “Niet alleen het agressieve gedrag van de mannen, maar even goed de vele mensen die stellen dat het haar schuld is, zelfs al droeg ze een jeans en een simpele T-shirt”, zegt Nouzha Skalli, mensenrechtenactiviste en ex-minister van Vrouwenrechten, aan persagentschap AFP.

De mensen in kwestie zijn voornamelijk anonieme commentatoren op online fora en social media. Velen wezen het slachtoffer met de vinger. “Ze mag zich zo bloot kleden als ze wil, maar niet in onze conservatieve stad”, klinkt het. “Die hoer heeft gekregen wat ze verdiende”. Officieel draagt Marokko een gematigde vorm van islam uit. Vrouwen zijn er niet verplicht een sluier te dragen.

De huidige minister van Mensenrechten, Mustapha Ramid, is zich bewust van de problematiek. Hij stelt dat volgens de Marokkaanse wet het “nafluiten en intimideren van vrouwen verboden is op de werkvloer. De wet voorziet echter niet in een verbod op openbare plaatsen”, aldus nog de minister aan AFP.

Hij benadrukt wel dat meer “complete” wetgeving heel binnenkort gestemd gaat worden in het parlement.

"Seksuele intimidatie, de nationale sport”


Het incident wordt door progressieve opiniemakers relatief unaniem veroordeeld. “Seksuele intimidatie, de nationale sport van Marokko?”, kopt ladepeche.ma en ook Hespress, een Marokkaanse nieuwssite, laat zich uiterst kritisch uit over het incident.

Het koninkrijk kan enkel trieste cijfers voorleggen betreffende geweld tegen vrouwen en/of geweld van seksistische aard: bijna twee op drie Marokkaanse vrouwen zijn het slachtoffer van geweld. “We zitten met een werkelijke crisis van waarden en moraal”, zegt Khadija Ryadi, een zwaargewicht als het om vrouwen- en mensenrechten gaat. Ze is ex-voorzitster van de Marokkaanse Associatie voor Mensenrechten en in 2013 won ze de Mensenrechtenprijs van de Verenigde Naties.

Vanuit Rabat klaagt ze wat zij de “hegemonie van de man” noemt, aan. Vanuit een conservatief islamitisch perspectief wordt de openbare ruimte traditioneel beschouwd als een mannendomein. “Vanuit dat oogpunt is de loutere aanwezigheid van vrouwen in de publieke sfeer ongewenst en onfatsoenlijk”, zegt ze. Volgens haar staat de Marokkaanse samenleving op het scherp van de snee, een land verdeeld tussen progressiviteit en “de emancipatie van de zeden” met aan de andere kant “een misogyne en agressieve cultuur die vrouwen beschuldigt als ze zich uitdagend kleden en hen daar ook verantwoordelijk voor stelt.”

Die tweespalt zorgt er volgens Ryadi voor dat agressie naar vrouwen toe en masse, schaamteloos en collectief gebeurt. “Die jonge mannen achten zich ware moraalridders”, stelt de activiste. Ze verwerpt en veroordeelt wat ze een “middeleeuwse en gevaarlijke ideologie” noemt, die volgens haar alsmaar meer voeten in de aarde krijgt. “Die achterlijke ideeën, geïmporteerd door televisiestations uit het Midden-Oosten, en zo'n religieus discours hebben onze samenleving vergiftigd”, zegt ze nog.Bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170811_03013786
19
Actualiteit in Marokko / Marokko stelt zich kandidaat om WK 2026 te organiseren
« Laatste bericht door Administrator Gepost op dinsdag 15 aug 2017, 16:11 »
De Marokkaanse voetbalbond heeft zich voor de vijfde keer naar voren geschoven als kandidaat-organisator van een WK voetbal.

Marokko dong in 1994, 1998, 2006 en 2010 al naar de hand van de FIFA om het WK binnen te halen. Telkens kreeg het Marokkaanse bod nul op het rekest.

Marokko is de tweede kandidaat-organisator, na het drietal Verenigde Staten-Canada-Mexico, die in april een gezamenlijke kandidatuur indienden.

Het WK 2026 wordt het eerste wereldkampioenschap met 48 landen. Tot vandaag konden landen uit Afrika, Zuid-Amerika en Oceanië zich kandidaaat stellen.

Europa en Azië waren al uitgesloten, aangezien de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) in die continenten plaatsvinden. De organisator van het WK van 2026 zal op het FIFA-congres van volgend jaar verkozen worden.

Bron: http://sporza.be/cm/sporza/voetbal/1.3044038
20
Actualiteit in Marokko / Weer onrust en felle protesten in het Marokkaanse Rifgebied
« Laatste bericht door Administrator Gepost op maandag 14 aug 2017, 17:36 »
In Marokko zijn gisteren opnieuw demonstranten en politie met elkaar op de vuist gegaan. De protesten vonden plaats in Arouit, een stad in het noordoosten van Marokko. Tientallen Hirak-betogers, die opkomen voor een betere behandeling van Marokkanen in het Rifgebied, zouden zijn opgepakt.

Vorige week overleed jonge demonstrant Imad El Attabi. Sindsdien lijken de protesten alleen maar feller te zijn geworden. El Atabbi lag sinds 20 juli in coma na een gewelddadige confrontatie met de oproerpolitie, waarbij traangas werd ingezet. Hij is de eerste overledene sinds het begin van de demonstraties.

Al sinds oktober is het onrustig in het Rifgebied. De bewoners zijn ontevreden over de economische problemen in het gebied, en voelen zich achtergesteld bij de rest van Marokko. Gisteren gooiden demonstranten stenen naar agenten en werden auto’s in brand gestoken. De politie treedt gebruikelijk hard op tegen de demonstraties.

Op sociale media duiken beelden op van gisteren waarop agenten te zien zijn die met wapenstokken door de straten lopen en van bebloede demonstranten.Bron: https://www.trouw.nl/home/weer-onrust-en-felle-protesten-in-het-marokkaanse-rifgebied~a305d91f/
Pagina's: 1 [2] 3 4