Welkom

Welkom bij het Belgisch-Marokkaans Forum!

Belgisch-Marokkaans Forum

Registreer je links bovenaan om deel te kunnen nemen!


Auteur Topic: Huis huren? Eerst 500 euro betalen  (gelezen 3632 keer)

Offline Administrator

  • Administrator
  • Trade Count: (0)
  • Nieuw lid
  • *****
  • Berichten: 37
  • Karma: +1/-0
Huis huren? Eerst 500 euro betalen
« Gepost op: donderdag 17 aug 2017, 09:03 »
Eerst een voorschot van 500 euro betalen, dan pas wil de makelaar een huurder in contact brengen met de verhuurder. Een nieuwigheid waarvoor de huurdersbond waarschuwt.


Wie via een vastgoedkantoor een huis of appartement wil huren, moet vooraf meestal een inkomensbewijs van de laatste drie maanden en identiteitspapieren voorleggen. Pas als die voldoen, stelt de makelaar het bod van de potentiële huurder aan de verhuurder voor.

Maar volgens het Vlaams Huurdersplatform vragen makelaars almaar vaker ook  nog eens een voorschot te betalen, soms zelfs cash. Het gevraagde bedrag kan oplopen van 200 tot 500 euro.
‘Met andere woorden: wie dat geld niet kan of wil storten, maakt helemaal geen kans om het beoogde pand te bekomen’, zegt Joy Verstichele, coördinator van het Vlaams Huurdersplatform. ‘De makelaar geeft je naam gewoon niet  door aan de verhuurder, zeker niet als andere gegadigden dat bedrag wél betalen.’

Volgens Verstichele maakt dat het zoeken naar een geschikt huurpand moeilijker, te beginnen voor de lagere loonklassen. ‘Het voorschot blijft onbeschikbaar zolang de verhuurder nadenkt over zijn keuze. De potentiële huurder kan alleen maar wachten. Wie krap bij kas zit, kan ondertussen nergens anders kijken, toch niet als dit een courante praktijk wordt. Dat belemmert dus iemands mobiliteit, zeker als die  dringend naar een nieuwe woonst zoekt.’

Shoppers

Wie het pand mag betrekken, krijgt het geld nadien wel teruggestort, of het dient als huur voor de eerste maand.
Wie daarentegen een positief antwoord krijgt van de verhuurder maar ondertussen elders onderdak vond,  kan in principe zijn voorschot kwijtraken, waarschuwt Verstichele.

De sector bevestigt de tendens en zegt dat het om ‘een rechtsgeldige overeenkomst’ gaat, aldus Kristophe Thijs, woordvoerder van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen. ‘Dit beschermt verhuurders tegen shoppers.’
Volgens het huurdersplatform, dat spreekt over een ‘extra drempel’, breidt het fenomeen zich vooral uit in West-Vlaanderen en het Waasland.


Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20170816_03020571