Welkom

Welkom bij het Belgisch-Marokkaans Forum!

Belgisch-Marokkaans Forum

Registreer je links bovenaan om deel te kunnen nemen!


Auteur Topic: Ophef in Marokko na filmpje waarin vrouw in T-shirt en jeans belaagd wordt [...]  (gelezen 3610 keer)

Offline Administrator

  • Administrator
  • Trade Count: (0)
  • Nieuw lid
  • *****
  • Berichten: 37
  • Karma: +1/-0
Een filmpje waarin te zien is hoe een vrouw die alleen over straat loopt, gekleed in T-shirt en jeans, wordt opgejaagd door een grote groep jonge mannen, heeft voor ophef gezorgd in Marokko.Het incident speelde zich af in Tanger, vermoedelijk begin deze maand. In de lokale media waren mensenrechtenactivisten snel om het incident te veroordelen. “Niet alleen het agressieve gedrag van de mannen, maar even goed de vele mensen die stellen dat het haar schuld is, zelfs al droeg ze een jeans en een simpele T-shirt”, zegt Nouzha Skalli, mensenrechtenactiviste en ex-minister van Vrouwenrechten, aan persagentschap AFP.

De mensen in kwestie zijn voornamelijk anonieme commentatoren op online fora en social media. Velen wezen het slachtoffer met de vinger. “Ze mag zich zo bloot kleden als ze wil, maar niet in onze conservatieve stad”, klinkt het. “Die hoer heeft gekregen wat ze verdiende”. Officieel draagt Marokko een gematigde vorm van islam uit. Vrouwen zijn er niet verplicht een sluier te dragen.

De huidige minister van Mensenrechten, Mustapha Ramid, is zich bewust van de problematiek. Hij stelt dat volgens de Marokkaanse wet het “nafluiten en intimideren van vrouwen verboden is op de werkvloer. De wet voorziet echter niet in een verbod op openbare plaatsen”, aldus nog de minister aan AFP.

Hij benadrukt wel dat meer “complete” wetgeving heel binnenkort gestemd gaat worden in het parlement.

"Seksuele intimidatie, de nationale sport”


Het incident wordt door progressieve opiniemakers relatief unaniem veroordeeld. “Seksuele intimidatie, de nationale sport van Marokko?”, kopt ladepeche.ma en ook Hespress, een Marokkaanse nieuwssite, laat zich uiterst kritisch uit over het incident.

Het koninkrijk kan enkel trieste cijfers voorleggen betreffende geweld tegen vrouwen en/of geweld van seksistische aard: bijna twee op drie Marokkaanse vrouwen zijn het slachtoffer van geweld. “We zitten met een werkelijke crisis van waarden en moraal”, zegt Khadija Ryadi, een zwaargewicht als het om vrouwen- en mensenrechten gaat. Ze is ex-voorzitster van de Marokkaanse Associatie voor Mensenrechten en in 2013 won ze de Mensenrechtenprijs van de Verenigde Naties.

Vanuit Rabat klaagt ze wat zij de “hegemonie van de man” noemt, aan. Vanuit een conservatief islamitisch perspectief wordt de openbare ruimte traditioneel beschouwd als een mannendomein. “Vanuit dat oogpunt is de loutere aanwezigheid van vrouwen in de publieke sfeer ongewenst en onfatsoenlijk”, zegt ze. Volgens haar staat de Marokkaanse samenleving op het scherp van de snee, een land verdeeld tussen progressiviteit en “de emancipatie van de zeden” met aan de andere kant “een misogyne en agressieve cultuur die vrouwen beschuldigt als ze zich uitdagend kleden en hen daar ook verantwoordelijk voor stelt.”

Die tweespalt zorgt er volgens Ryadi voor dat agressie naar vrouwen toe en masse, schaamteloos en collectief gebeurt. “Die jonge mannen achten zich ware moraalridders”, stelt de activiste. Ze verwerpt en veroordeelt wat ze een “middeleeuwse en gevaarlijke ideologie” noemt, die volgens haar alsmaar meer voeten in de aarde krijgt. “Die achterlijke ideeën, geïmporteerd door televisiestations uit het Midden-Oosten, en zo'n religieus discours hebben onze samenleving vergiftigd”, zegt ze nog.Bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170811_03013786